Alcohol & Zwangerschap

Hoe werkt Negen Maanden Niet

Zwangere vrouwen loggen in op de website www.negenmaandenniet.nl. Ze maken een loginnaam en een wachtwoord aan. Vervolgens krijgen ze de vraag of ze wel eens alcohol hebben gedronken, ook al is het maar één slokje.

Aangezien 9MN alleen bedoeld is voor vrouwen die alcohol gebruiken, gaan alleen vrouwen die bevestigend op deze vraag antwoord hebben gegeven door met het programma. Het programma stopt voor zwangere vrouwen die aangeven dat ze echt geen alcohol hebben gedronken, zelfs geen slokje.

De vrouwen die hebben aangegeven dat ze wel eens (een slokje) alcohol hebben gedronken, krijgen een lijst met vragen over het alcoholgebruik, risicoperceptie, voor- en nadelen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, sociale invloeden, en dergelijke. Ze krijgen feedback op de antwoorden die ze geven. Deze eerste sessie duurt ongeveer 20 minuten.

Zes weken en drie maanden later krijgen ze via email het verzoek om opnieuw in te loggen op www.negenmaandenniet.nl. Weer krijgen ze een vragenlijst en feedback op de antwoorden die ze geven. De tweede sessie duurt ongeveer 10 minuten, de derde sessie weer 20 minuten.