Alcohol & Zwangerschap

Negen Maanden Niet

Voor verloskundigen en gynaecologen blijkt het lastig om te achterhalen welke van hun cliënten wel en niet alcohol gebruiken. Weinig zwangeren vertellen hun verloskundige dat ze alcohol drinken.

Maar, als ze anoniem een vragenlijst over alcoholgebruik kunnen invullen, blijkt dat ongeveer 30% van alle zwangeren in Nederland toch alcohol gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat alle zwangere vrouwen goed advies krijgen over hun alcoholgebruik is er nu een e-health programma ontwikkeld, genaamd Negen Maanden Niet (9MN). Dit programma blijkt effectiever dan routinezorg bij het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Verwijzen naar Negen Maanden Niet
Om alcoholgebruik tijdens de zwangerschap terug te dringen is het belangrijk dat u al uw cliënten verwijst naar www.negenmaandenniet.nl. Dit doet u als een zwangere vrouw zich bij uw praktijk aanmeldt en u doet dit later in de zwangerschap nog een keer.

Hoe werkt Negen Maanden Niet? Klik hier voor meer informatie.
Is Negen Maanden Niet effectief? Klik hier voor meer informatie.

Lezingen over Negen Maanden Niet
Kees Boer heeft lezingen gegeven bij verloskundige samenwerkingsverbanden in Nederland om te stimuleren dat zwangeren zo vroeg mogelijk in de zwangerschap een bezoek brengen aan de website www.negenmaandenniet.nl.

Klik hier voor de diapresentatie die hij samen met Nickie van der Wulp maakte.