Alcohol & Zwangerschap

Nieuw WHO-EU rapport over alcohol en zwangerschap

11 september 2016

Afgelopen week heeft het regiokantoor Europa van de WHO, met steun van de Europese Unie (EU), een rapport uitgebracht met de titel 'Prevention of harm caused by alcohol exposure in pregnancy; rapid review and case studies from Member States (2016)'.

De levenslange schade die blootstelling aan alcohol in de baarmoeder veroorzaakt (bekend als foetaal alcohol spectrum stoornissen) is een belangrijk volksgezondheidsprobleem. In de Europese regio van de WHO en de EU is alcoholgebruik onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd vrij normaal. Er zijn veel vrouwen die stoppen als ze een kinderwens hebben, maar er zijn er ook die desondanks blijven drinken. Een ander punt van zorg is het drankgebruik van vrouwen die ongepland zwanger worden en in het begin van hun zwangerschap 'gewoon' hebben gedronken.

Zorgen voor de gezondheid in het begin van het leven, ook in de baarmoeder, is een bijzondere focus van het volksgezondheidsbeleid in de regio en de EU. Dit rapport geeft een overzicht van de literatuur over het voorkómen van blootstelling aan alcohol tijdens de zwangerschap in de afgelopen tien jaar, en case studies uit Duitsland, Finland, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Slovenië en Zweden.

prevention-of-harm-caused-by-alcohol-exposure-pregnancy-_1.pdfprevention-of-harm-caused-by-alcohol-exposure-pregnancy-_1.pdf (3,23 MB)