Alcohol & Zwangerschap

Stoppen met drinken

Als u zwanger bent en u vindt het moeilijk om te stoppen met drinken dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Het eerste dat u kunt doen is meedoen met het e-health programma Alcoholvrij Zwanger. Dat is een effectief e-health programma, ontwikkeld door STAP en de Universiteit Maastricht en later doorontwikkeld door het Trimbos-instituut. De erkenningscommissie van het RIVM heeft de voorloper van het programma, Negen Maanden Niet, de erkenning 'effectief: goede aanwijzing voor effectiviteit' gegeven en opgenomen in de interventiedatabase.

Het is hoe dan ook belangrijk om aan uw verloskundige of gynaecoloog te melden dat u alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap. Hij of zij kan daar dan bij de controles rekening mee houden.

Het zou u kunnen helpen om voor uzelf de voordelen van geen alcohol drinken op een rijtje te zetten. Schrijf voor uzelf de twee belangrijkste redenen op waarom u geen alcohol meer wilt drinken tijdens de zwangerschap. Leest u deze redenen op het moment dat u toch in de verleiding komt om alcohol te drinken. Het zal dan voor u makkelijker zijn om de alcohol toch te laten staan.

Als u het moeilijk vindt om geen alcohol te drinken, dan helpt het als u gesteund wordt door mensen in uw omgeving. Omdat alcohol drinken vaak geassocieerd is met gezelligheid, zoals etentjes of borrels, is het wellicht een goed idee om uw partner of een goede vriend(in) in te schakelen. Deze zou u kunnen helpen en bijstaan als u in een omgeving bent waar alcohol geschonken en gedronken wordt. Zie ook voorbeelden van lastige situaties.

Het is makkelijker om geen alcohol te drinken, als u zich voorbereidt op moeilijke momenten zoals feestjes of etentjes. Bedenk wat u zal gaan doen als u in een situatie terecht komt waarin u normaal gesproken alcohol zou drinken of hoe u gaat reageren als iemand u alcohol aanbiedt. U kan uw omgeving ook vragen om u geen alcohol meer aan te bieden.

Misschien vindt u het moeilijk om geen alcohol te drinken als u last hebt van stress of vervelende gevoelens. Ook dan kan het helpen om u hierop voor te bereiden. Misschien helpt het u om op die momenten buiten te gaan wandelen of een lekker bad te nemen.

Geen alcohol drinken is voor u misschien makkelijker, als u uzelf beloont als het lukt na een moeilijk moment. Trakteer uzelf bijvoorbeeld op een mooie bos bloemen of bonbons als u tijdens een gezellig etentje helemaal geen alcohol heeft gedronken.

In sommige situaties zal het moeilijker voor u zijn om geen alcohol te drinken dan in andere situaties. Wilt u weten welke situaties door andere vrouwen moeilijk worden gevonden, klik dan hier.
Hoe vaker het lukt om geen alcohol meer te drinken, hoe gemakkelijker het wordt!

Vindt u het ondanks deze tips nog steeds moeilijk om geen alcohol te drinken, dan is het belangrijk dat u professionele hulp zoekt. Immers, het risico op beschadiging bij uw kind is groter bij elke slok die u drinkt. Meer informatie over alcohol en waar u professionele hulp kunt krijgen, vindt u op www.alcoholinfo.nl van het Trimbos-instituut. U kunt ook bellen met de alcohol infolijn (0900-1995, 10 cent p/m). De medewerkers zijn deskundig, luisteren naar uw vraag en geven betrouwbare informatie of advies. Als het nodig is, verwijzen zij u door voor meer hulp of informatie. De gesprekken zijn vertrouwelijk en anoniem.

-------------------------------------------------------------------

Hoe beïnvloedt alcohol de zwangerschap?
Hoeveel alcohol is schadelijk?
Gevolgen van alcoholgebruik
Voordelen van geen alcohol
Voorbeelden van lastige situaties