Alcohol & Zwangerschap

Hoeveel alcohol is schadelijk?

Het is niet te zeggen hoeveel alcohol leidt tot welke schade aan uw kind. Dat komt omdat alcohol bij iedere moeder, maar ook bij ieder kind, een ander effect heeft. Het hangt van veel factoren af, of alcohol tot schadelijke effecten leidt , zoals: welke hoeveelheid alcohol heeft u gedronken, hoeveel lichaamsvocht heeft u, op welk moment van uw zwangerschap, hoe goed werkt uw lever, hou oud bent u, hoe goed kan uw ongeboren kind de alcohol afbreken. Bij een vrouw die groot en gespierd is (en dus veel lichaamsvocht heeft), zal alcohol tijdens de zwangerschap over het algemeen tot minder schade leiden dan bij een vrouw die klein is met een groot vetgehalte (en dus minder lichaamsvocht heeft).

Bovendien kunt u niet zeggen dat als u bij een eerste zwangerschap alcohol heeft gedronken en uw eerste kind gezond is, alcoholgebruik bij een volgende zwangerschap ook niet schadelijk is. Als u jong bent en zwanger van de eerste is alcohol minder schadelijk dan als u ouder bent en meerdere zwangerschappen heeft gehad.

Onderzoek heeft uitgewezen dat alcohol minder schadelijk is als de lever het snel kan afbreken. Maar weet u hoe snel u of uw ongeboren kind alcohol kan afbreken? Omdat het nooit van te voren te zeggen is hoeveel alcohol schadelijk is voor uw ongeboren kind, is het algemene advies om helemaal geen alcohol te drinken. Alleen dan weet u zeker dat u uw kind niet beschadigt.

-------------------------------------------------------------------

Hoe beïnvloedt alcohol de zwangerschap?
Gevolgen van alcoholgebruik
Voordelen van geen alcohol
Stoppen met drinken
Voorbeelden van lastige situaties