Alcohol & Zwangerschap

Voordelen van geen alcohol tijdens de zwangerschap

Het heeft een aantal voordelen als u besluit om helemaal geen alcohol meer te drinken tijdens uw zwangerschap. Hieronder staan 5 voordelen voor u op een rij.

Wilt u meer weten of de gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap, klik dan hier.

Misschien bent u ervan overtuigd dat alcohol in sommige situaties voor u geen kwaad kan. Hieronder worden de meest gehoorde overtuigingen genoemd. Bij elke overtuiging wordt uitgelegd waarom het ook in die situatie beter is om geen alcohol te drinken.

Het is nog helemaal niet bewezen dat een kleine hoeveelheid alcohol slecht is tijdens de zwangerschap

In vele onderzoeken is duidelijk aangetoond dat alcohol tijdens de zwangerschap nadelige consequenties kan hebben voor de baby. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op:
- Een miskraam of vroeggeboorte
- Groeiachterstand qua lengte en gewicht
- Gezichtsafwijkingen (in het ergste geval heeft het kind smalle oogspleten, een vlak neusgootje en een dunne bovenlip)
- Neurologische beschadigingen, die zich uiten in slecht sociaal functioneren, hyperactiviteit, verstandelijke handicap, leerstoornissen, slecht geheugen en autistisch gedrag.
In het ernstigste geval kan een kind het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) oplopen. Het is niet vast te stellen bij welke hoeveelheid alcohol welke beschadigingen optreden. Ook is er geen veilige minimum hoeveelheid, waarbij je zeker weet dat alcohol helemaal geen effect heeft op het ongeboren kind.

-------------------------------------------------------------------

Hoe beïnvloedt alcohol de zwangerschap?
Hoeveel alcohol is schadelijk?
Gevolgen van alcoholgebruik
Stoppen met drinken
Voorbeelden van lastige situaties