Alcohol & Zwangerschap

Voordelen van geen alcohol tijdens de zwangerschap

Het heeft een aantal voordelen als u besluit om helemaal geen alcohol meer te drinken tijdens uw zwangerschap. Hieronder staan 5 voordelen voor u op een rij.

Wilt u meer weten of de gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap, klik dan hier.

Misschien bent u ervan overtuigd dat alcohol in sommige situaties voor u geen kwaad kan. Hieronder worden de meest gehoorde overtuigingen genoemd. Bij elke overtuiging wordt uitgelegd waarom het ook in die situatie beter is om geen alcohol te drinken.

Er zijn zoveel vrouwen die alcohol hebben gedronken tijdens de zwangerschap en ook allemaal gezonde kinderen hebben gekregen

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan verschillende gevolgen hebben. Tijdens de zwangerschap zorgt het drinken van alcohol voor een verhoogde kans op miskraam of vroeggeboorte. Na de geboorte kan schade door alcohol zichtbaar worden doordat het kind schade heeft aan organen en hersenen, een groeiachterstand of gezichtsafwijkingen heeft. Echter, iedereen kent wel iemand die alcohol heeft gedronken in de zwangerschap en een gezond kind heeft gekregen. Misschien heeft u alcohol gedronken bij een vorige zwangerschap en een gezond kind gekregen. Het hangt van veel factoren af, of alcohol tot schadelijke effecten leidt , zoals: welke hoeveelheid alcohol heeft u gedronken, op welk moment van uw zwangerschap, hoe goed werkt uw lever, hou oud bent u, hoe goed kan uw ongeboren kind de alcohol afbreken. Omdat deze factoren niet allemaal precies te bepalen zijn en bij elke zwangerschap verschillend kunnen zijn, is het nooit zeker of bij u en bij deze zwangerschap het drinken van alcohol uiteindelijk een schadelijk effect heeft op de gezondheid van uw kind. Dus, als alcoholgebruik bij uw eerste zwangerschap niet heeft geleid tot schade, kan het bij een volgende zwangerschap misschien wel tot schade leiden.

-------------------------------------------------------------------

Hoe beïnvloedt alcohol de zwangerschap?
Hoeveel alcohol is schadelijk?
Gevolgen van alcoholgebruik
Stoppen met drinken
Voorbeelden van lastige situaties