Alcohol & Zwangerschap

Alcoholvrije moedermelk en stoppen met drinken

Als u borstvoeding geeft en u vindt het moeilijk om niet te drinken, dan is er een aantal dingen dat u kunt doen.

Het zou u kunnen helpen om voor uzelf de voordelen van geen alcohol drinken op een rijtje te zetten. Schrijf voor uzelf de twee belangrijkste redenen op waarom u geen alcohol meer wilt drinken als u borstvoeding geeft. Leest u deze redenen op het moment dat u toch in de verleiding komt om alcohol te drinken. Wilt u geen alcohol drinken vanwege de gezondheid van uw kind? Het kan u helpen om op moeilijke momenten naar uw kind te kijken. U ziet dan waarvoor u het doet.

Bij moeilijke situaties helpt het als u gesteund wordt door mensen in uw omgeving. Omdat alcohol drinken vaak geassocieerd is met gezelligheid,zoals etentjes of borrels, is het wellicht een goed idee om uw partner of een goede vriend(in) in te schakelen. Deze zou u kunnen helpen en bijstaan als u in een omgeving bent waar alcohol geschonken en gedronken wordt.

Het is makkelijker om geen alcohol te drinken, als u zich voorbereidt op moeilijke momenten zoals feestjes of etentjes. Bedenk wat u zal gaan doen als u in een situatie terecht komt waarin u normaal gesproken alcohol zou drinken of hoe u gaat reageren als iemand u alcohol aanbiedt. U kan uw omgeving ook vragen om u geen alcohol meer aan te bieden.

Misschien vindt u het moeilijk om geen alcohol te drinken als u last hebt van stress of vervelende gevoelens. Ook dan kan het helpen om u hierop voor te bereiden. Misschien helpt het u om op die momenten buiten te gaan wandelen, een lekker bad te nemen of even uw baby te knuffelen.

Geen alcohol drinken is voor u misschien makkelijker, als u uzelf beloont als het lukt na een moeilijk moment. Trakteer uzelf bijvoorbeeld op een mooie bos bloemen of bonbons als u tijdens een gezellig etentje helemaal geen alcohol heeft gedronken. Als uw baby tevreden aan uw borst ligt, is dat voor u misschien ook een beloning!

Vindt u het ondanks deze tips nog steeds moeilijk om geen alcohol te drinken, dan kunt u overwegen om professionele hulp te zoeken. U kunt hiervoor naar uw huisarts. Op www.alcoholinfo.nl van het Trimbos-instituut vindt u meer informatie over alcohol en waar u professionele hulp kunt krijgen. U kunt ook bellen met de alcohol infolijn (0900-1995, 10 cent p/m). De medewerkers zijn deskundig, luisteren naar uw vraag en geven betrouwbare informatie of advies. Als het nodig is, verwijzen zij u door voor meer hulp of informatie. De gesprekken zijn vertrouwelijk en anoniem.

Als u tijdens de borstvoedingsperiode toch alcohol heeft gedronken, dan kunt u irritatie of schade bij uw kind voorkomen door na elk glas alcoholhoudende drank ongeveer 2 uur geen borstvoeding te geven. Na ongeveer 2 uur is de alcohol van 1 glas uit uw bloed en uit uw moedermelk verdwenen. Drinkt u twee glazen alcohol, wacht u dan minimaal 4 uur voordat u borstvoeding geeft. Wacht dus zolang met borstvoeding geven dat de alcohol die u heeft gedronken is afgebroken. Eventueel kolft u op een eerder tijdstip schone melk af en geeft u die met de fles, als u alcohol in uw lichaam heeft.

-------------------------------------------------------------------

Hoe beïnvloedt alcohol borstvoeding?
Hoeveel alcohol is schadelijk?
Gevolgen van alcoholgebruik
Voordelen van geen alcohol
Voorbeelden van lastige situaties