Alcohol & Zwangerschap

Gevolgen van alcoholgebruik tijdens borstvoedingsperiode

Als u alcohol gebruikt terwijl u borstvoeding geeft, is het mogelijk dat uw melkproductie afneemt. Onderzoek heeft laten zien dat alcoholgebruik ervoor zorgt dat de melkklieren in uw borsten minder moedermelk produceren. Hierbij geldt dat hoe meer alcohol u drinkt, des te minder moedermelk u produceert. Ook kan alcohol in de moedermelk zorgen dat de toeschietreflex afneemt en het voor de baby dus moeilijker is om te drinken.

Wanneer u alcohol drinkt in de periode dat u borstvoeding geeft, wordt de concentratie alcohol in de moedermelk even hoog als die in het bloed van de moeder. Wanneer uw baby deze melk drinkt, krijgt de baby dus alcohol via de moedermelk in het lichaam. Alcohol in de moedermelk kan ervoor zorgen dat uw baby geïrriteerd wordt en/of minder wil drinken. Dat komt waarschijnlijk doordat alcohol de smaak en geur van de moedermelk verandert. Onderzoek heeft ook laten zien dat als u alcohol drinkt voordat u borstvoeding geeft, het slaap-waakpatroon van uw baby verstoord wordt.

Als er alcohol in de borstvoeding zit, is het mogelijk dat de hersenen van uw baby beschadigd worden. Dat komt omdat de hersenen van uw pasgeboren baby nog volop in ontwikkeling zijn en alcohol invloed heeft op cellen die in ontwikkeling zijn.

Als u tijdens de borstvoedingsperiode alcohol wil drinken, maar schade aan uw kind wilt voorkomen, is het verstandig na elk glas alcoholhoudende drank ongeveer 2 uur geen borstvoeding te geven. Na ongeveer 2 uur is de alcohol van 1 glas uit uw bloed en uit uw moedermelk verdwenen. Drinkt u twee glazen alcohol, wacht u dan minimaal 4 uur voordat u borstvoeding geeft.

-------------------------------------------------------------------

Hoe beïnvloedt alcohol borstvoeding?
Hoeveel alcohol is schadelijk?
Voordelen van geen alcohol
Alcoholvrije moedermelk
Voorbeelden van lastige situaties