Alcohol & Zwangerschap

Hoe beïnvloedt alcohol borstvoeding?

Als u alcohol gebruikt terwijl u borstvoeding geeft, is het mogelijk dat uw melkproductie afneemt. Onderzoek heeft laten zien dat alcoholgebruik ervoor zorgt dat de melkklieren in uw borsten minder moedermelk produceren. Hierbij geldt dat hoe meer alcohol u drinkt, des te minder moedermelk u produceert. Ook kan alcohol in de moedermelk zorgen dat de toeschietreflex afneemt.

Wanneer u alcohol drinkt in de periode dat u borstvoeding geeft, wordt de concentratie alcohol in de moedermelk even hoog als die in het bloed van de moeder. Wanneer uw baby deze melk drinkt, krijgt de baby dus alcohol via de moedermelk in het lichaam. Alcohol verandert de smaak en geur van de moedermelk. Uw baby kan hierdoor geïrriteerd raken en/of minder willen drinken.

De hersenen van uw pasgeboren baby zijn nog volop in ontwikkeling. Onderzoek laat zien dat alcohol invloed heeft op organen die in ontwikkeling zijn. Als uw baby moedermelk drinkt waar alcohol in zit, dan is het dus mogelijk dat u de hersenen van uw baby daarmee beschadigt.

Als u tijdens de borstvoedingsperiode alcohol wil drinken, maar schade aan uw kind wilt voorkomen, is het verstandig na elk glas alcoholhoudende drank ongeveer 2 uur geen borstvoeding te geven. Na ongeveer 2 uur is de alcohol van 1 glas uit uw bloed en uit uw moedermelk verdwenen. Drinkt u twee glazen alcohol, wacht u dan minimaal 4 uur voordat u borstvoeding geeft.

----------------------------------------------------------------------

Hoeveel alcohol is schadelijk?
Gevolgen van alcoholgebruik
Voordelen van geen alcohol
Alcoholvrije moedermelk
Voorbeelden van lastige situaties