Alcohol & Zwangerschap

Alcoholgebruik stoppen

Als u zwanger wilt worden en u vindt het moeilijk om te stoppen met drinken dan is er een aantal dingen dat u kunt doen.

Het zou u kunnen helpen om voor uzelf de voordelen van geen alcohol drinken op een rijtje te zetten. Schrijf voor uzelf de twee belangrijkste redenen op waarom u geen alcohol meer wilt drinken als u zwanger wilt worden. Leest u deze redenen op het moment dat u toch in de verleiding komt om alcohol te drinken. Het zal dan voor u makkelijker zijn om de alcohol toch te laten staan.

Als u het moeilijk vindt om geen alcohol te drinken, dan kan het u helpen als u gesteund wordt door mensen in uw omgeving. U wordt sneller zwanger en heeft minder kans op een miskraam als uw partner ook stopt met het drinken van alcohol. Het is makkelijker om te stoppen met alcohol, als u samen besluit om geen alcohol meer te drinken. Omdat alcohol drinken vaak geassocieerd is met gezelligheid,zoals etentjes of borrels, is het misschien ook een goed idee om een goede vriend(in) in te schakelen. Deze zou u kunnen helpen en bijstaan als u in een omgeving bent waar alcohol geschonken en gedronken wordt.

Het is makkelijker om geen alcohol te drinken, als u zich voorbereidt op moeilijke momenten zoals feestjes of etentjes. Bedenk wat u zal gaan doen als u in een situatie terecht komt waarin u normaal gesproken alcohol zou drinken of hoe u gaat reageren als iemand u alcohol aanbiedt. U kan uw omgeving ook vragen om u geen alcohol meer aan te bieden.

Misschien vindt u het moeilijk om geen alcohol te drinken als u last hebt van stress of vervelende gevoelens. Ook dan kan het helpen om u hierop voor te bereiden. Misschien helpt het u om op die momenten buiten te gaan wandelen of een lekker bad te nemen.

Geen alcohol drinken is voor u misschien makkelijker, als u uzelf beloont als het lukt na een moeilijk moment. Trakteer uzelf bijvoorbeeld op een mooie bos bloemen of bonbons als u tijdens een gezellig etentje helemaal geen alcohol heeft gedronken.

Vindt u het ondanks deze tips nog steeds moeilijk om geen alcohol te drinken, dan kunt u overwegen om professionele hulp te zoeken. U kunt hiervoor naar uw huisarts. Op www.alcoholinfo.nl van het Trimbos-instituut vindt u meer informatie over alcohol en waar u professionele hulp kunt krijgen. U kunt ook bellen met de alcohol infolijn (0900-1995, 10 cent p/m). De medewerkers zijn deskundig, luisteren naar uw vraag en geven betrouwbare informatie of advies. Als het nodig is, verwijzen zij u door voor meer hulp of informatie. De gesprekken zijn vertrouwelijk en anoniem.

-------------------------------------------------------------------

Hoe beïnvloedt alcohol het zwanger worden?
Hoeveel alcohol is schadelijk?
Gevolgen van alcoholgebruik
Voordelen van geen alcohol
Voorbeelden van lastige situaties