Alcohol & Zwangerschap

Hoe beïnvloedt alcohol het zwanger worden?

Rondom de bevruchting (ook wel conceptie genoemd), kan alcoholgebruik door de vrouw en alcoholgebruik door de man effect hebben op de bevruchting en op de zwangerschap.
Alcoholgebruik van de man verkleint de kans op een zwangerschap en vergroot de kans op een miskraam. Wanneer de man alcohol drinkt, komt dat ook in het sperma terecht. Dit kan schade aan de zaadcellen veroorzaken. Ook kan het gebeuren dat wanneer sperma gedurende de bevruchting alcohol bevat, de bevruchting moeilijker of niet plaatsvindt.

Als een vrouw alcohol drinkt, kan dit haar eicel beschadigen. Dus, als u rondom de bevruchting alcohol drinkt, verlaagt dit uw vruchtbaarheid en verhoogt dit de kans op een miskraam.

Als u in deze eerste weken (vooral week 5 tot week 10 na de laatste menstruatie) alcohol drinkt, kan dit leiden tot een miskraam. Na deze periode kan alcoholgebruik uw ongeboren kind op meerdere manieren beschadigen. Wilt u hier meer over weten, kijk dan bij Ik ben zwanger. Dus, als u zwanger wilt worden, drinkt u dan helemaal geen alcohol. Alleen dan weet u zeker dat alcohol geen effect heeft op uw zwangerschap.

-------------------------------------------------------------------

Hoeveel alcohol is schadelijk?
Gevolgen van alcoholgebruik
Voordelen van geen alcohol
Stoppen met drinken
Voorbeelden van lastige situaties