Alcohol & Zwangerschap

Alcoholgebruik stoppen

Informatie over stoppen met drinken, vindt u hier.

Als uw cliënt het moeilijk vindt om te stoppen met drinken dan is er een aantal dingen dat zij kan doen.

Het zou haar kunnen helpen om voor zichzelf de voordelen van geen alcohol drinken op een rijtje te zetten. Zij kan de twee belangrijkste redenen opschrijven waarom ze geen alcohol meer wilt drinken. Als ze toch in de verleiding komt om alcohol te drinken, kan het haar helpen om deze redenen over te lezen. Het zal dan voor haar makkelijker zijn om de alcohol toch te laten staan.

Bij moeilijke situaties helpt het als uw cliënt gesteund wordt door mensen in haar omgeving. Omdat alcohol drinken vaak geassocieerd is met gezelligheid,zoals etentjes of borrels, is het wellicht een goed idee dat zij haar partner of een goede vriend(in) inschakelt. Deze zou haar kunnen helpen en bijstaan als zij in een omgeving is waar alcohol geschonken en gedronken wordt.

Het is makkelijker om geen alcohol te drinken, als uw cliënt zich voorbereidt op moeilijke momenten zoals feestjes of etentjes. Ze zou van tevoren kunnen bedenken wat ze zal gaan doen als zij in een situatie terecht komt waarin ze normaal gesproken alcohol zou drinken of hoe zij gaat reageren als iemand haar alcohol aanbiedt. Zij kan haar omgeving ook vragen om haar geen alcohol meer aan te bieden.

Misschien vindt uw cliënt het moeilijk om geen alcohol te drinken als ze last heeft van stress of vervelende gevoelens. Ook dan kan het helpen als ze zich hierop voorbereidt. Misschien kunt u haar adviseren om op die momenten buiten te gaan wandelen of een lekker bad te nemen.

Geen alcohol drinken is voor uw cliënt misschien makkelijker, als zij zichzelf beloont als het lukt na een moeilijk moment. Ze zou zichzelf bijvoorbeeld kunnen trakteren op een mooie bos bloemen of bonbons als zij tijdens een gezellig etentje helemaal geen alcohol heeft gedronken.

Wilt u weten welke situaties door uw cliënt moeilijk gevonden zou kunnen worden, klik dan hier.
U kunt uw cliënt ook een hart onder de riem steken door haar uit te leggen dat hoe vaker het haar lukt om geen alcohol meer te drinken, hoe gemakkelijker het wordt!

Vindt uw cliënt het ondanks deze tips nog steeds moeilijk om geen alcohol te drinken, dan zou het voor haar goed kunnen zijn om professionele hulp te zoeken. Meer informatie over alcohol en waar uw cliënt professionele hulp kan krijgen, vindt u op www.alcoholinfo.nl van het Trimbos-instituut. Uw cliënt kan ook bellen met de alcohol infolijn (0900-1995, 10 cent p/m). De medewerkers zijn deskundig, luisteren naar uw vraag en geven betrouwbare informatie of advies. Als het nodig is, verwijzen zij uw cliënt door voor meer hulp of informatie. De gesprekken zijn vertrouwelijk en anoniem.

-------------------------------------------------------------------

Informatie over invloed van alcohol op preconceptie, zwangerschap en borstvoeding
Informatie over hoeveel alcohol schadelijk is
Informatie over de gevolgen van alcoholgebruik
Informatie over de prevalentie van alcoholgebruik rondom de zwangerschap
Informatie over de voordelen van geen alcohol gebruiken rondom de zwangerschap
Voorbeelden van lastige situaties van uw cliënten en hoe u hierop kunt reageren