Alcohol & Zwangerschap

Interventiekaart en Activiteitenschema Onderzoek

Interventiekaart
De volgorde van de aanpak van Negen Maanden Niet is belangrijk. De verloskundige volgt hierbij een stappenplan dat staat weergegeven op de Interventiekaart. Eerst maakt de verloskundige een profiel van het drinkgedrag door het stellen van enkele gerichte vragen. Met dit profiel kan zij de vrouw (en haar partner) vervolgens op de meest doeltreffende wijze benaderen. Door de structuur in het stappenplan krijgt een zwangere vrouw grip op hoe ze kan stoppen met alcohol. Motivatie, barrières en extra hulpmiddelen hebben hierin een eigen plek. Essentieel in de methode is dat de verloskundige door het (eventueel) verhogen van de motivatie, en door een korte bespreking van de belangrijkste argumenten om geen alcohol meer te drinken, aanstuurt op het zo snel mogelijk stoppen met het drinken van alcohol. De verloskundige noteert elke stap van de interventie op de interventiekaart. Dit maakt een efficiënte follow-up mogelijk. De kaart fungeert tevens als communicatiemiddel tussen verloskundigen binnen één praktijk. Voor het onderzoek is het belangrijk dat de verloskundigen de ingevulde interventiekaarten naar de onderzoekers opsturen.

Activiteitenschema Onderzoek
Het gebruik van Negen Maanden Niet is onderdeel van het onderzoek Alcohol en Zwangerschap. De verschillende activiteiten die plaatsvinden in het kader van dit onderzoek zijn samengevat in het Activiteitenschema Onderzoek.

Klik hier om de Interventiekaart en het Activiteitenschema te downloadenKlik hier om de Interventiekaart en het Activiteitenschema te downloaden (61,6 kB)