Alcohol & Zwangerschap

Negen Maanden Niet / Alcoholvrij Zwanger

Voor verloskundigen en gynaecologen blijkt het lastig om te achterhalen welke van hun cliënten wel en niet alcohol gebruiken. Weinig zwangeren vertellen hun verloskundige dat ze alcohol drinken.

Om ervoor te zorgen dat alle zwangere vrouwen goed advies krijgen over hun alcoholgebruik hebben het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Universiteit Maastricht een e-health programma ontwikkeld, genaamd Negen Maanden Niet. Dit programma bleek effectiever dan routinezorg bij het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Inmiddels is het programma door STAP overgedragen aan het Trimbos-instituut, dat meer e-health programma's beheert. De naam is nu: Alcoholvrij Zwanger. Aanmelden kan op een van de sites van het Trimbos: https://www.alcoholvrijzwanger.nl/

Om alcoholgebruik tijdens de zwangerschap terug te dringen is het belangrijk dat u al uw cliënten verwijst naar Alcoholvrij Zwanger. Dit doet u idealiter als een zwangere vrouw zich bij uw praktijk aanmeldt en later in de zwangerschap nog een keer.

Hoe werkt Alcoholvrij Zwanger?

Zwangere vrouwen loggen in op de website van Alcoholvrij Zwanger. Ze maken een loginnaam en een wachtwoord aan. In de cursus krijgen de deelnemers informatie, zijn er filmpjes, vragen en persoonlijke adviezen. De cursus is opgebouwd uit drie sessies, die ieder ongeveer 20 minuten duren. Is de deelnemer al wat verder in de zwangerschap dan wordt een aantal sessies samengevoegd. De zwangere kan de cursus gewoon op eigen tempo thuis volgen en kan het onderbreken wanneer zij wil.

Is Alcoholvrij Zwanger effectief?

Een onderzoek naar de effectiviteit van Negen Maanden Niet, de voorloper van Alcoholvrij Zwanger, liet zien dat 78% van de zwangere vrouwen die het programma hadden doorlopen was gestopt met drinken, wat significant meer was dan de 55% van de zwangere vrouwen die reguliere zorg van hun verloskundige kreeg. Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Medical Internet Research.

Negen Maanden Niet is door de Interventiecommissie van het RIVM ook beoordeeld als “effectief: goede aanwijzing voor effectiviteit”.