Alcohol & Zwangerschap

Negen Maanden Niet

Voor verloskundigen en gynaecologen blijkt het lastig om te achterhalen welke van hun cliënten wel en niet alcohol gebruiken. Weinig zwangeren vertellen hun verloskundige dat ze alcohol drinken.

Om ervoor te zorgen dat alle zwangere vrouwen goed advies krijgen over hun alcoholgebruik is er nu een e-health programma ontwikkeld, genaamd Negen Maanden Niet. Dit programma blijkt effectiever dan routinezorg bij het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Verwijzen naar Negen Maanden Niet

Om alcoholgebruik tijdens de zwangerschap terug te dringen is het belangrijk dat u al uw cliënten verwijst naar Negen maanden niet.Dit doet u als een zwangere vrouw zich bij uw praktijk aanmeldt en u doet dit later in de zwangerschap nog een keer.

Hoe werkt Negen Maanden Niet?

Zwangere vrouwen loggen in op de website van Negen Maanden Niet. Ze maken een loginnaam en een wachtwoord aan. Vervolgens krijgen ze de vraag of ze wel eens alcohol hebben gedronken, ook al is het maar één slokje.

Aangezien Negen Maanden Niet alleen bedoeld is voor vrouwen die alcohol gebruiken, gaan alleen vrouwen die bevestigend op deze vraag antwoord hebben gegeven door met het programma. Het programma stopt voor zwangere vrouwen die aangeven dat ze echt geen alcohol hebben gedronken, zelfs geen slokje.

De vrouwen die hebben aangegeven dat ze wel eens (een slokje) alcohol hebben gedronken, krijgen een lijst met vragen over het alcoholgebruik, risicoperceptie, voor- en nadelen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, sociale invloeden, en dergelijke. Ze krijgen feedback op de antwoorden die ze geven. Deze eerste sessie duurt ongeveer 20 minuten.

Zes weken en drie maanden later krijgen ze via email het verzoek om opnieuw in te loggen. Weer krijgen ze een vragenlijst en feedback op de antwoorden die ze geven. De tweede sessie duurt ongeveer 10 minuten, de derde sessie weer 20 minuten.

Is Negen Maanden Niet effectief?

Het e-health programma Negen Maanden Niet zorgt ervoor dat zwangere vrouwen stoppen met drinken van alcohol. Een evaluatieonderzoek naar de effectiviteit van Negen Maanden Niet liet zien dat 78% van de zwangere vrouwen die Negen Maanden Niet doorlopen hadden was gestopt met drinken, wat significant meer was dan de 55% van de zwangere vrouwen die reguliere zorg van hun verloskundige kreeg.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Medical Internet Research. Klik hier voor het artikel.

Negen Maanden Niet is door de Interventiecommissie van het RIVM beoordeeld als “effectief: goede aanwijzing voor effectiviteit”. Klik hier voor meer informatie.