Alcohol & Zwangerschap

Negen Maanden Niet / Alcoholvrij Zwanger / Mijn Nuchtere Baby

Voor verloskundigen en gynaecologen blijkt het lastig om te achterhalen welke van hun cliënten wel en niet alcohol gebruiken. Weinig zwangeren vertellen hun verloskundige dat ze alcohol drinken.

Om alcoholgebruik tijdens de zwangerschap terug te dringen is het belangrijk dat u al uw cliënten verwijst naar Alcoholvrij Zwanger en/of Mijn Nuchtere Baby. Dit doet u idealiter als een zwangere vrouw zich bij uw praktijk aanmeldt en later in de zwangerschap nog een keer.

Negen Maanden Niet / Alcoholvrij Zwanger

Om ervoor te zorgen dat alle zwangere vrouwen goed advies krijgen over hun alcoholgebruik hebben het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Universiteit Maastricht een e-health programma ontwikkeld, genaamd Negen Maanden Niet. Dit programma bleek effectiever dan routinezorg bij het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Inmiddels is het programma door STAP overgedragen aan het Trimbos-instituut, dat meer e-health programma's beheert. De naam is nu: Alcoholvrij Zwanger. Aanmelden kan op een van de sites van het Trimbos: https://www.alcoholvrijzwanger.nl/

Zwangere vrouwen loggen in op de website van Alcoholvrij Zwanger. Ze maken een loginnaam en een wachtwoord aan. In de cursus krijgen de deelnemers informatie, zijn er filmpjes, vragen en persoonlijke adviezen. De cursus is opgebouwd uit drie sessies, die ieder ongeveer 20 minuten duren. Is de deelnemer al wat verder in de zwangerschap dan wordt een aantal sessies samengevoegd. De zwangere kan de cursus gewoon op eigen tempo thuis volgen en kan het onderbreken wanneer zij wil.

Een onderzoek naar de effectiviteit van Negen Maanden Niet, de voorloper van Alcoholvrij Zwanger, liet zien dat 78% van de zwangere vrouwen die het programma hadden doorlopen was gestopt met drinken, wat significant meer was dan de 55% van de zwangere vrouwen die reguliere zorg van hun verloskundige kreeg. Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Medical Internet Research.

Negen Maanden Niet is door de Interventiecommissie van het RIVM ook beoordeeld als “effectief: goede aanwijzing voor effectiviteit”.

Mijn Nuchtere Baby

Vanuit de werkgroep Zwangeren van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcohol (SVA) heeft de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in 2021 samen met IkPas/Stichting Positieve Leefstijl óók een e-health programma ontwikkeld. Het programma heet Mijn Nuchtere Baby.

Mijn Nuchtere Baby helpt zwangeren en hun omgeving op een positieve manier alcohol tijdens de zwangerschap te laten staan. Deelnemers krijgen twee keer per maand een digitale nieuwsbrief. Ook hun partner, vrienden en familie kunnen zich inschrijven. Zij zijn een belangrijke ondersteunende factor voor de zwangere: fijn om een maatje te hebben die hen steunt tijdens de negen maanden.

De inhoud van de nieuwsbrieven is gericht op de zwangeren, maar ook voor hun omgeving interessant. Naast informatie over alcohol en zwangerschap staan er recepten van een foodblogger in, tips van andere zwangere vrouwen, een blog van een verloskundige en meer. Vrienden en familie die zich inschrijven, kunnen ervoor kiezen om de nieuwsbrief níet te ontvangen. Ze doen dan nog steeds mee aan Mijn Nuchtere Baby als maatje voor de zwangere.

Zwangeren kunnen zich eenvoudig inschrijven op www.mijnnuchterebaby.nl via de button 'Schrijf je nu in!'. Inschrijving en deelname zijn gratis en na de bevalling meldt iedereen zich weer eenvoudig af.

Voordelen van deelname aan Mijn Nuchtere Baby:
• De sociale omgeving van de zwangere heeft de mogelijkheid om samen met de zwangere mee te doen. Het geeft de zwangere het gevoel dat ze er niet alleen voor staat en dat ze het samen doet.
• Herkenbaarheid door en voor andere zwangeren die het ook lastig vinden: ze is niet de enige die tegen moeilijke situaties aanloopt. Een mooi voorbeeld is ook de centering pregnancy groep.
• Zwangeren krijgen op een positieve manier informatie over de voordelen van het stoppen met alcohol tijdens de zwangerschap: voor henzelf én juist ook voor de ontwikkeling van een gezonde baby.
• Ze krijgen gratis recepten voor alcoholvrije cocktails en gerechten.